Naar de winterstalling 14 oktober 2017

Zaterdag 30 september 2017 was het weer zo ver: het strijken van de mast door zoon Sam en Piek. Piek verricht allerlei voorbereidende werkzaamheden zoals de kluiverboom eraf, de  bok opzetten, het grootzeil eraf etc. en dan samen met Sam alle lijnen eraf en markeren en de mast laten zakken.

Zondag 1 oktober 2017 Piek samen met Anja allerlei spullen naar huis, zoals kussens, gordijnen, spelletjes, proviand, zeilen, lijnen en al het water uit de tank pompen en de tank vullen met diesel (tegen kans op condens in de winter).

Donderdag 12 oktober 2017 eind van de dag de boot overgevaren naar watersportbedrijf de Bruyn voor het jaarlijkse motoronderhoud. Handig is dat we de Pleyte daar kunnen laten totdat ze uit het water wordt getakeld. 

Zaterdag 14 oktober 2017 op naar de Pleyte voor het uit-het-water-ritueel.

Om 09.00 uur waren we boot nummer 6 die het water uit getakeld werd, altijd een spannend moment voor Anja, nog steeds na al die jaren.

Even wat gedoe met haar goed op de bok krijgen, en uiteindelijk is de bok gedraaid en de Pleyte dus ook (omdat anders het roer de kade raakte en we niet teveel wilden opvullen met losse blokken, immers de bok is op maat gemaakt, dus moet gewoon erop zoals het moet). Laat dat maar aan Anja over, de hittepetit. Hahaha.

Piek meteen de antifouling afspuiten en dan ligt ze weer klaar voor het onderhoud komende winter en voorjaar. Het plan is om zoveel mogelijk in een eventuele mooie nazomer te doen, want maart en april zijn meestal te koud om te lakken. Dus duimen maar.

De komende winter/voorjaar staan de volgende klussen op het programma:

 • onderwaterschip en bovenwaterschap krabben en met anti-roest en primer behandelen (Piek oktober).
 • groen en zwart van bovenwaterschip lakken (samen: hopelijk najaar en anders voorjaar).
 • zwaarden licht schuren (Piek) en lakken (Anja) en daarna zwaarden inpakken en stallen in het lashok
 • nieuwe marifoonkabel (die Piek en Sam gebroken hebben tijdens het strijken van de mast) door de mast trekken en aansluiten op de antenne in de masttop en op de marifoon in de kajuit (trekveer van Hennie lenen).
 • boot afdekken en condensbakjes plaatsen in kajuit.
 • accu’s afkoppelen (Piek) en thuis aan de acculader (Anja). 
 • gelaste plek op het onderwaterschip behandelen (Piek samen met iemand op haven, want Peyte moet licht opgekrikt worden van de bok).
 • standaard al het houtwerk van de zwaarden, roer, potdeksel, giek, mast en kajuit licht schuren (Piek) en twee laagjes lakken (voorjaar)
 • randen banken kuip kitten (Anja voorjaar)
 • rubber van het wc-raamp vervangen
 • nieuwe gordijnen maken (Anja)
 • teak-doppen daar waar nodig vervangen (voorjaar)
 • rubber van de lekkende keukenkraan vervangen
 • 2 extra kikkers voor de fenders monteren op de potdeksel voorzijde stuurboord en bakboord (voorjaar)
 • kikker stuurboord vervangen
 • anti-fouling onderwaterschip (Piek/Sam voorjaar)
 • witte stootrand lakken (voorjaar)
 • Een tip van Hennie, die Anja erg graag uitgevoerd ziet:
  • smeerreep maken aan de giek met schildpadblok en kikker (voorjaar) : het eind waarmee je bij het zetten van een rif, de rifleuvers/reefkousen in het voor- en achterlijk al dan niet door een klaploper naar de giek toehaalt. De smeerreep wordt voor de zekerheid vaak nog geborgd met een steekbout of bindsel tegen onverwacht breken of losraken. Uit de handleiding tot scheepsbesturing van J. Franch uit 1825: “Men steekt op de nokken van de onder raa’s aan iedere zijde een staartblok, door dit blok vaart een rif schenkel, zijnde met het eende einde in de leuver van het onderste rif ingebonden, en in het andere einde is eene kous gesplitst, men neemt de klaplooper, haakt het eene blok aan het ezelshoofd, en het andere in de kous van de rifschenkels, men geit het zeil en haalt de rifschenkel voor, en ook de buikgordings, dan entert het volk uit, en reeft even als bij een marszeil, eerst den steekbout te loefwaart, dan aan lij, dan het rif met kleine broekings opgenomen, en de rifsijzings met platte knoopen vastgeknoopt, zorgdragende, dat de marszeils schoten niet ingeknoopt worden“. (tips hoe te plaatsen hier).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *