Pleyte @ KNRM 21-22 juli 2016

21 juli 2016: Weesp – KNRM Lelystad Haven

IMG_6847Hoe 4 daagjes weg heel anders kunnen aflopen !! Donderdag 21 juli zouden Piek en ik de Pleyte zo ver mogelijk naar het Noorden varen, zodat Sam en Piek daar vanuit op zondag 31 juli hun 10 dagen mannenvakantie zouden kunnen starten. Bij het wegvaren uit Weesp niets aan de hand. Bij de eerste brug: vreemd, motor bijna niet uit doordat uitzetknopje niet reageerde, maar enfin, het werkte na een paar keer drukken weer. Motor uit voor spoorbrug, motor uit voor A1, motor uit voor sluis en hup zeilend het Markermeer op richting Lelystad was het plan. Na een uurtje toch te weinig wind, fok afgehaald en motor bij het grootzeil. Maar oeps: MOTOR SLAAT NIET AAN…. STRESS! Nadenken, klinkt in eerste instantie als een lege accu. Maar dat kan toch niet? Hij laadt toch op bij het varen op de motor? Hmmm, enfin, geen paniek, want weinig wind, dus door zeilen op koers richting Lelystad en voor het allereerst de KNRM (Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij) in Lelystad gebeld. Super professioneel, willen eerst weten of er nood is, nee: dus melding doorgegeven aan de kustwacht, die mij weer terugbelde. We lagen op een moeilijk stuk, dus of Huizen of Marken zou komen. Ook werd ons gemeld dat we zeker commerciële bergers aan de boot zouden krijgen, die het kanaal afluisteren en dan na hulp een gepeperde rekening sturen. Anja had daarover al gelezen, dus wist van de op z’n zachts gezegd “assertieve praktijken”. En ja, na een half uur kwam de eerste berger die zeer nadrukkelijk wilde helpen. Herhaaldelijk gezegd dat we op de KNRM zouden wachten, maar hij bleef aandringen totdat ik zelfs bijna even ging twijfelen (hij zei: ja ik heb via kustwacht en kom nu uit Huizen).

Maar na 10 minuten kwam de KNRM Huizen aanvaren met 3 man aan boord. Zelfs bij dat overleg bleef de berger als een haai rondcirkelen, want zei hij: hij kon misschien repareren en KNRM sleept alleen maar. Toch IMG_6816gekozen voor KNRM, en dat bleek toch maar de goede. Zij waren met z’n
3-en, dus 1 iemand aan boord en de andere 2 op de sleepboot. Zij contact opgenomen met KNRM Lelystad, waar we graag heen wilden. En op gegeven moment kwam de boot van KNRM Lelystad eraan met 5 man aan boord en daarna 2 aan boord en de rest 1,5 uur op de sleep naar Lelystad. Ongebruikelijk bleek later, want in feite had Huizen ons in de dichtstbijzijnde haven moeten neerleggen.

In Lelystad meteen een monteur gebeld die volgende ochtend om 8.30 zou langskomen om te kijken wat er aan de hand was. En daarna aan de wijn…. pffff was me een dagje wel!

22 juli 2016: Lelystad Haven – Deko Marina Lelystad – naar huis

Na inspectie: beide accu’s leeg en kapot. Waarschijnlijk dit hele zomerseizoen tijdens het motoren niet opgeladen, dus iets met de dynamo! Feit dat we bij vertrek motor niet uitkregen was ook al een teken van lage stroom. Wisten wij veel. Enfin, bleek ook dat we toch maar beter de bedrading konden aanpassen, dus maar eerst door de sluis gevaren en bij de monteur in zijn haven Deko Marina aangelegd. Daar accu-draden vervangen en na inspectie door hem, bleek dat het laadstroomcircuit niet werkte en niet oplaadde en de binnenverlichting en dus ook de marifoon niet werkte. Zo gaan we natuurlijk niet naar de wadden. Wel een fikse IMG_6849financiële tegenvaller, maar de bedrading was ons al sinds het begin een doorn  in het oog. Dus nu maar niet verder varen en de boot hier tot volgende week zondag laten liggen in plaats van het gestreefde Makkum en alles nu eens goed te laten vervangen.

Vrijdagavond alweer thuis bij de kids en daarmee gezellig gegeten. Maar even off the record: ook dit lange weekend zouden we weer vreselijk geboft hebben met het weer, net als de vorige keren!

IMG_6832

Nogmaals met dank aan de KNRM !

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *