Zomervakantie 15-29 augustus 2014

Vrijdag 15 augustus 2014: Sneek

IMAGE_6506Rond half 11 de trein naar Sneek, waar Piek en Sam na hun vakantie de boot hebben laten liggen. Daar top recepten uitgezocht en proviand ingeslagen. Toen is Piek de schades gaan repareren van de vader-zoon zeilvakantie van 11 dagen. Lade boven de ijskast, nieuw lampje in de wc (nu ook brons, in stijl met de rest van de boot) en de vloerplanken die de vloer en het het tafeltje omhoog duwden. Blijkbaar hadden IMAGE_6543de heren zo hard gezeild dat de basalten stenen in de ruimte van het onderwaterschip (die voor ballast en stabiliteit van het Sneekschip dienen) verschoven waren :(:(. Ook zekeringen voor de radio gekocht, dus die doet ’t nu weer. Daarna lekker gekookt: Anja zalmsalade met bosui, venkel en ui en Piek rijstsalade met kalkoenfilet, tomaten en mango. De avond met mooi weer in de kuip gezeten.

Zaterdag 16 augustus 2014: Sneek – Leeuwarden

LeeuwardenAnja al om 8 uur op en Piek kwam op 10 uur onze kooi uit:). Plan gemaakt om naar Leeuwarden te varen, want de weersverwachtingen voor zondag en maandag zijn storm/regen en Bft. 5-7. Dan varen we (i.e. Anja) niet uit en dan is het leuk om in een grote stad te liggen. Geluk met de bruggen voor Grou (want de Oldebrug ging vanwege werkaamheden maar een keer per uur open, maar steeds net op tijd). Vanaf Sneek DERTIEN bruggen tot hartje Leeuwarden met maar een regenbui, dus fijn. Koud zal het deze vakantie echter wel blijven. Kouder dan voor de tijd van het jaar…. Jajajajaja, Piek en Sam hebben echt zomer op de boot gehad, maar nu is het rond de 15-17 graden. Ook knus en gezellig in de kajuit of onder het nieuwe zeiltje in de kuip. Kampeergevoel van vroeger. Daarnaast hebben we de afgelopen 2 jaar met onze Pleyte superweer gehad in de weekenden en zomer. Dus niet te klagen! Sam en Franka zitten nu in Kreta en daar is het een graad of 20 warmer hihihihii. Anja 2 foute manoeuvres: een keer bij het aanleggen voor een brug niet genoeg dichtbij genoeg aangelegd voor Piek op de punt. Bij de tweede manoeuvre had ze te lang op de kaart van de staande mastroute gekeken en op het allerlaatste nippertje weg kunnen sturen van de steenachtige oever.. pfff was ff goed schrikken. Piek 1 foute manoeuvre en een reeds kapot stuk hout van een kaderand er helemaal afgevaren bij het aanleggen voor een andere brug. Bij weer een andere brug (die nog ’n kwartier pauze had) begon het ineens vreselijk te stormen en hulp gekregen bij lijntje aangooien aan een Tsjech die een motorboot had gehuurd. Uiteindelijk snel aangelegd en Anja de voorkant vastgehouden tot de brug openging. Saillant detail: de Tsjech vroeg ons wat de twee rode lichten bij de brug betekenden.. en wat als 1 rood en 1 groen….. uhmmmm????? Verderop hadden we bij de eerste brug voor het centrum van Leeuwarden geen contant geld (€ 7) voor de brug. De brugwachter roepen dat we meteen om de hoek moesten aanleggen en komen pinnen. Zijn voorgestelde plek was geen optie, dus even verderop zoeken naar ander plekje: kwam hij hijgend achter ons aanrennen omdat hij dacht dat we wilden doorvaren. Echt niet (nee Sam/Niqee, zo ben ik niet). Dus hij ons even geholpen met de lijnen om langszij een tjalk aan te leggen en Anja samen met hem naar de brug gelopen alwaar aan de overkant gepind. We hadden geen enkel aankondigingsbord gezien. Wel super van onze marifoon CLTL-vakgroep: we roepen alle Leeuwardenbruggen op of we moeten aanleggen of dat we rondjes kunnen varen, meestal zeggen ze dan “kom maar, dan doe ik hem snel open”. Of ze geven duidelijk aan over hoeveel minuten ze gaan draaien. Pas om 18.30 uur de Vrouwenpoortbrug hartje Leeuwarden door en aangelegd aan een van de laatste plekjes. Anja bij een betaalautomaat liggeld gaan betalen en bij terugkomst had Piek een beter plekje gezien. Dus verkassen en om 19.30 uur pas aan de wijn…. Pffff, Piek stond zeker nog in de vaarstand met zoonlief Sam, waarmee lange dagen gemaakt werden . Lekker in de kuip gezeten en wat lezen en kletsen.

Zondag 17 augustus 2014: Leeuwarden

Sander en Niqee op bezoekAnja om half 8 op en Piek om 9 uur gaan rennen. Sms’je van dochterlief Niqee dat zij en Sander het een leuk idee vonden om ons ‘even’ op te komen zoeken in Leeuwarden.. LEUK LEUK LEUK LEUK LEUK. Ze moesten wel rond 19.00 uur weer terug, want Sander moest de dag erna weer zeer vroeg Blog werkenop om te werken. Superlief idee !! Regen, wind en kou, dus tentje opgezet. Lekker rommelen in kajuit: opruimen, lezen, radio aan, blog schrijven, waxinelichtjes aan, recepten uitzoeken. We vermaken ons wel. Lekker geborreld in de familykajuit met Niqee en Sander en daarna gaan eten bij de Griek met z’n 4-tjes en daarna met z’n 2-tjes in de kuip nagenoten van deze leuke dag… Super Grieks eten (denkend aan Sam en  Franka)dankbaar en blij met onze leuke kids en schoonkids.

 

Maandag 18 augustus 2014: Leeuwarden

Nog een rustdag in Leeuwarden qua wind en regen en rond half 10 kwam Suus (een studievriendin van Sander van zijn Suus op bezoekstudie op Terschelling en inmiddels ook van Niqee) op de koffie en tot een uur of half 1 gezellig zitten kletsen. Daarna Leeuwarden in, terrasje, boodschappen en terug rommelen Terrasjeop de boot. Broodje Durum gegeten en naar de bioscoop voor de film Lucy: superleuk scenario. Daarna in de kajuit een vaarplan gemaakt gebaseerd op dagen, vaarrouteswindsterkte, windrichting, stromingen en getijden, pfff wat een klus maar wel leuk. Het moeilijke is dat de dagen dat we naar de wadden kunnen qua tijd en wind, het getij niet meezit en andersom. Toch uiteindelijk papieren plan nr. 4 goedgekeurd.

 

Dinsdag 19 augustus 2014: Leeuwarden – Akkrum

LuchtenOmdat het plan nummer 4 was naar Harlingen te gaan met tegenwind en veel regen, was Anja al om 7 uur op (ook dankzij een -leuk- smsje van Sam om 06.10 uur). Weer controle op de app Windfinder en ja hoor, de dag dat we willen gaan droogvallen is de wind veranderd van 3 naar 5 Bft. Geen goed idee. Verdere dagen weer checken en blijkt dat we de komende 2 weken steeds een paar dagen met 5-6 Bft. zullen hebben, dus geen wadden. Wéér een nieuw plan nr. 5 gemaakt en op grond van het slechte weer toch Luchtenzon en koudmaar door Friesland en richting Randmeren. Daarna zien we wel weer verder. Piek is gelukkig met zoonlief vorige week 2 x drooggevallen tijdens hun vader-zoonzeilvakantie. Om 09.00 uur door de eerste van in totaal VEERTIEN bruggen die we vandaag doormoesten naar Akkrum. Het weer viel reuze mee, 2 kleine regenbuitjes, maar wel met regenjassen en Anja zelfs met haar thermo-handschoenen aan het roer met steeds wind tegen. Nog even 10 Luchtenminuten gezeild vanaf Grou tot stukje Prinses Margrietkanaal in. Rond 15.00 uur aangelegd in Akkrum waar we even wat rondgewandeld hebben. Leuk authentiek dorpje. Boodschapjes en Piek lekker gekookt. Supergrote bui met windstoten over ons heen. Maar ja, we zitten lekker binnen of onder ons zeiltje, knus, gezellig en soms ff het lekker onder zeilpetroleumkacheltje aan. Is toch iets anders dan een tent. Goed uit te houden. Piek las trouwens dat het de koudste augustus van de laatste 30 jaar is!!!! Hahahahahaha. Later hoorden we dat vandaag de koudste dag was in 80 jaar !!! Krantje lezen, blog bijwerken, kletsen, wijntje, sms-en met zoon in Kreta en dochter in Weesp: ook vakantie.

Woensdag 20 augustus 2014: Akkrum – Lemmer

mooi jasjePiek rennen en Anja lekker douchen en dorp in voor paraffine voor de kachel, vers brood en lekker vlees van de slager. Ook nog eindelijk een dun winddicht blauw jasje gescoord in de sale! Daarna om 12.00 uur op naar Lemmer na even een GIGA wind-en regenbui afgewacht te hebben… brrrr. Vrienden vragen zich af of we het leuk hebben met dit weer. Maar ten eerste ziet Piek de buien altijd aankomen en we hebben goede wind- en regendichte kleding (en met erge buien staat Piek alleen buiten en gaat Anja de kajuit in (alhoewel dat laatste nog niet is voorgekomen) . Ten tweede is onze boot geen tent, dus dat scheelt heel veel in de kou. Met een kacheltje, kaarsjes en de radio aan zitten we superknus wat te kletsen, eten en lezen in de kajuit. Ten derde waaien de buien heel vaak weer snel over. Tuurlijk is het lekkerder om in je bikinibroekje op het dek te zitten en tussendoor wat te zwemmen in de zon. Maar ja, dit is onze derde seizoen met de Pleyte en we hebben eigenlijk alleen mooie zomers/midweken en weekenden gehad tot nu toe, dus ten vierde mogen we niet klagen…. hahahahah. Ten vijfde: we krijgen vast nog een mooie nazomer in september . Tot Sneek weer de wind tegen, maar op het Prinses Margrietkanaal met de fok op naar Lemmer gezeild met af en toe de motor erbij. Weer het genot van de marifoon ervaren: voor iedere brug melden we ons gewoon en dat scheelt enorm in wachten en rondjes varen. Bij jachthaven Inselmar rond 16.30 uur aangelegd en zelfs nog even in de zon in de kuip gezeten. Piek wederom lekker gekookt met super ribeyes van de lokale slager van Akkrum en Anja bij het kacheltje aan het blog en Volkskrantje op de Ipad. Buiten regent het inmiddels keihard, maar dat maakt nu niets meer uit, want we liggen.

Donderdag 21 september 2014: Lemmer – Urk

te veel windMail van Hennie of Piek vrijdagavond nog meedoet met de Delta Lloyd 24-uurs zeilrace van 140 mijl. Besloten dat te doen en dus op naar Enkhuizen. Echter alleen flinke tegenwind en een deining, dus maar 2 knopen op de motor. Onhaalbaar voor 14 mijl. Dus plan weer aangepast en naar Urk, gelukkig zonder regen. Daar om 17.00 uur aangelegd voor de helft van het geld, slechts € 7,70 omdat we een historisch schip zijn. Leuk. Morgen wordt er een nog sterkere wind voorspeld met regen, dus dan is Enkhuizen ook niet windyhaalbaar. Erg jammer voor Piek, had me ontzettend leuk geleken voor hem. Hopelijk volgend jaar met Sam als extra matroos?? Eieren met spek gegeten en steeds maar Urkoverlegd over wel-niet naar Enkhuizen. Windvoorspelling neemt toe naar 23 knopen, dat is een bft 6…. Erg veel voor Anja, niet voor Sam en Piek. Morgen beslissen, ondertussen gaat Piek 2 rifjes in het grootzeil en 1 rif in de fok zetten voor het geval dat. Ook diesel bijvullen uit reservetankjes. Lekker lezen en vroeg de kooi in.

Vrijdag 22 augustus 2014: Urk – Schokkerstrand

lol met de regenToch uiteindelijk besloten niet naar Enkhuizen te gaan. Teveel wind plus tegenwind en niet direct naar de dijk kunnen varen om de deinig wat te omzeilen. Anja vindt het erg voor Piek, want leek haar een geweldige ervaring voor hem. Samen boodschappen doen in Urk voor 2 dagen 3-sterren voedsel in huis halen (Radboud:)). Rond 12 uur uitgevaren op de motor en de gereefde fok op naar de Stichtse Brug (waar wij onderdoor kunnen..hihihihi). 'n echte schipperSamen in een giga plensbui onder de regenboogparaplu op weg en in de volle stortregen aangelegd bij Marina Schokkerstrand (stuk duurder: 18€ per gezellignacht). Piek het dek geschrobt, want veel zand van het stand van Urk. Alle natte kleding uitgehangen in de kajuit en bij een lekker warm kacheltje een wijntje en een biertje plus 4 harinkjes. Piek weer een heerlijk avondmaal bereid (entrecote van de lokale slager)….. Intussen mooie foto’s via de app vanuit zoonlief op Kreta…..

Zaterdag 23 augustus 2014: Schokkerstrand

Dagje hier gebleven omdat Anja graag Schokkerland wilde zien, een van de Unesco Wereld Erfgoederen. Piek eerst gaan rennen en Anja gezellig gebeld met vriendin Esther en daarna met geleende havenfietsen op stap. Tijdens een bui precies op tijd in het Sam eert opa op Kretamuseum en de fietstocht heerlijk in het zonnetje voortgezet. Afwisselend in het zonnetje buiten of binnen bij het kacheltje gezeten. Piek lekker gekookt en ’s avonds gebeld met Sam die de Samariakloof van 16 km op Kreta heeft gelopen op teenslippers omdat hij zijn bergschoenen aan Franka heeft gegeven die toch te kleine had geleend van Niqee en onder Luchtende blaren zat door de eerste grote afdaling de kloof in. Te ere van mijn vader die ooit in Oostenrijk een berg opgelopen heeft met slippers, zei hij. Ook veel apps van Niqee die helemaal hyper was omdat ze VIP-bandjes had gekregen vande schoonouders van Martin Garrex (een bekende DJ) op Mysteryland.

Zondag 24 augustus 2014: Schokkerland – Kampen

KampenAnja om 8 uur in het zonnetje in de kuip en Piek om 10.00 uur onze kooi uit. Zeilend over de IJssel naar Hanzestad Kampen. Tijdens het bellen met zus Lia ineens ontzettend windvlagen en zelfs alleen met grootzeil voor de wind op bijna niet te houden. Dus snel telefoon weg en Piek de boot via een gijp in de wind en Anja de motor aan. Touw van grootzeil bij giek knapte en zeil vloog los. Geen paniek, gewoon in de wind en grootzeil naar beneden. De haven in en tegen de stadswal van Kampen aangelegd met een zonnetje en een wijntje/biertje zus Lia weer teruggebeld. Daarna de Hanzestadswandeling gelopen en een Durum gegeten. Weer in de zon in de kuip. Lezen en blog. Eerste keer ooit dat er rond 19.00 uur een andere boot langszij aan heeft moeten leggen, geen probleem.

Maandag 25 augustus 2014: Kampen – Roggebotsluis

RoggebotsluisPiek rennen. Anja boodschappen en naar de markt. Na het ontbijt met een droog weertje weg. Op de fok naaf Roggebotsluis en op een prachtig plekje aan het romantischDrontermeer aangelegd. Anja een lekkere pasta gemaat met zalm en kardamom met een tomaten-ui-salade. Hele avond in de kuip gezeten onder het zeiltje met kaarsjes en Piek’s nieuwe liedje opgenomen (wordt vervolg en opgenomen en gemixt door Len!). Sam en Franka weer in de vroege ochtend geland en veilig thuis.

Dinsdag 26 augustus 2014: Roggebotsluis – Elburg

Om 09.00 uur al aan het ontbijt en met een zonnetje en een lekker windje alle zeilen open. Naar Elburg. Daar boodschappen gedaan voor 2 dagen, want morgenmiddag komen zoonlief Sam en schoondochter Franka een paar daagjes aan boord. GEZELLIG!!!!!!! Piek rennen en daarna lekker in de zon in de kuip. Anja maakt eindelijk weer een chefkok-gerecht uit haar bootkookboeken: vooraf een Krabsalade met maïs en druiven en als hoofdgerecht Rumbsteaks in marinade met mediterrane tomaten-broodsalade met croutons en olijven.

Woensdag 27 augustus 2014: Elburg – Harderwijk

ZSam en Franka komen meevarenon en warm! Vroeg vertrokken en op naar Harderwijk, waar vanmiddag zoonlief Sam en schoondochter Franka Italiaans etenopstappen om de laatste daagjes mee te varen. Heerlijk uit eten bij een supergoed Italiaans restaurant. Tot na middernacht zitten kletsen in de kuip.

Donderdag 28 augustus 2014: Harderwijk – voor anker bij eiland de Dode Hond (bij Huizen)

bemanningNa uitgebreid ontbijt de zeilen vol op, zelfs de kluiver erbij (tsja, vader en zoon zijn weer samen he) en met een fiks windje naar eilandje. De mannen willen voor anker en zo voor ankergezegd zo gedaan: de allereerste keer voor Anja voor anker. Spannend vindt ze het. Wel erg leuk en er kan hard muziek worden gemaakt….. Weer lekker weer, dus gezellig in de kuip en Piek kip-kerrie-rijst gekookt.

Vrijdag 29 augustus 2014: Eiland de Dode Hond – thuishaven Weesp

magische worpFiks de zeilen op en met een harde wind de Stichtse en de Hollandse Brug onderdoor. In Muiden voor de A1-brug aangelegd en borrelen in de kuip. Sam een GIGA-worp naar een paal om vast te leggen (zie foto’s in album hieronder). Als afsluiting een vette hap gaan eten bij de snackbar in Muiden. Aangezien de Weesper bruggen niet aansluiten op de andere bruggen (A1 om 19.30, de spoorbrug Weesp om 20.00 uur afsluitend etentjeen de Weesper bruggen sluiten om 20.00, heeft Anja heel lief de brugwachter gebeld en die was zo aardig om even op ons te wachten, zodat we om 20.20 onze thuishaven binnenliepen.

HEERLIJKE VAKANTIE KORTOM en eigenlijk maar een middag paar uurtjes daarvan écht in de regen gevaren. Wel te koud, maar ja, onder het zeiltje in de kuip of in de kajuit bij het kacheltje is het ook gezellig. En het gezelschap maakt de vakantie !!! Tot slot: het was de vakantie van de “mooie luchten”.

« 1 van 4 »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *