Oei oei oei: hijsen 2014 !!

Goede vrijdag 18 april alle inrichting, kussens, gordijnen, potten, pannen, dekbedden, bibliotheek etc. naar de Pleyte vervoerd en Paaszaterdag was het dan weer zover: hét buikpijnmoment van Anja: de mast hijsen !!

Optuigen

Eerst had Piek uren werk aan het bevestigen van de verstaging en alle lijnen.. Daarna moest de mast richting mastvoet getild worden. Erg zwaar, dus Anja vroeg de buurman even mee te tillen. Vergeet niet dat alle havengasten smakelijk naar deze exercitie zitten te kijken hé :(.

Zo ver zo goed, maar op het eind moest de mast even gekanteld worden en toen schoot hij van de stellage af waar de mast en de giek in de winter op rusten. Gelukkig konden beide heren dit akkefietje snel oplossen door weer op te tillen en terug te plaatsen.

Maar goed, nu het heikele moment: via de lier de mast hijsen ! Tot op heden ging daarbij iedere jaar wel wat mis. Voor de liefhebber: lees het blog maar terug : hijsen 2013 (bokkepoot valt uit elkaar op Sam), strijken 2012 (mast valt op mastkoker: schade). Hijsen 2012 in de verkoophaven door kraan en strijken in 2013 ging goed…

documentatieOndanks dat we alles nauwkeurig gedocumenteerd, gefotografeerd en beschreven hebben, komt er altijd iets tussen. Dus: tot op het laatste moment kwam de mast keurig omhoog maar bij de laatste centimeters kreeg Piek de ankerlier niet meer aangedraaid… WTF ? STRESS…. Iedereen kwam zich ermee bemoeien: “je hebt de verstagingen verkeerd/omgedraaid”….. etc. Maar voor Anja telt iedere seconde: ze wil zo snel mogelijk de mastbout erdoor heen duwen zodat alles verankerd is en er niets meer verbogen spanner stagkan vallen. Wat bleek: de achterste spanner van de verstaging aan bakboord (bakboordwant) was niet meegedraaid: dus verbogen door alle takelkrachten van de lier… Je moet overal ogen hebben tijdens het hijsen, want je moet letten op alle touwen en lijnen enzo…. Dit dus niet opgemerkt, balen! Maar snel deze stag losgemaakt en in onze stress ging Piek ook maar snel de verstagingen aan bakboordkant omwisselen en toen kreeg de mast net dat laatste zetje en kon de bout erin… pfffffff. Maar toen kon de nieuwe spanner aan stagvoorstag weer niet bevestigd worden aan de punt. HUH? Losdraaien, maar nog steeds niet. Bleek dat nog steeds de verstagingen te strak stonden en de mast niet helemaal horizontaal kon… Ook bleek dat onze verstagingen aan bakboordkant helemaal niet verdraaid stonden: dus weer omgedraaid en losgedraaid: opgelost en Anja naar Jachtservice Muiden op zoek naar een nieuwe passende spanner voor de bestaande verstaging. Gelukt na 2 x heen en weer rijden en 160 euro lichter :(:(.

de gestripte en gelakte bankjesWel fijn om te zien dat de gelakte bankjes er zo mooi bij liggen…. 🙂

Uiteindelijk alles keurig opgelost en de Pleyte was weer bijna vaarklaar….. op het klosje voor de neerhouder na die Sam altijd pas na het hijsen van de mast in de mastpunt kan bevestigen (want het grootzeil plus gaffel worden pas bevestigd na het hijsen van de mast). Done 22 april 2014!

Sam in de mast

Uiteindelijk alles weer opgelost, maar volgend jaar laat Anja deze taak aan Piek, Sam en Sander…. Komend weekend ff uitrusten op de Spiegelplas……

vaarklaar 2014-2015Noot aan mezelf: Bianca – eigenaar Jachtservice Muiden: wij hebben nu schroefdraad 5/8 verstaging en een bevestiging aan de spanner via een wals in onze staaldraad. In onze lip van het schip kan maar een schroef van maximum 12 mm, de bout van de nieuwe verstaging is eigenlijk 16 mm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *