Electronica-reparatie 24 juli 2013

Zaterdag 20 juli jl. een oproep geplaatst op Scheepsvakman, omdat op een van de laatste vakantiedagen bleek dat de accessoire-accu niet meer oplaadde (aan de startaccu merkten we -nog- niks)…. dus kon de ijskast tijdens het varen op de motor niet meer opgeladen worden (verlichting en radio vinden we minder belangrijk, immers olielamp, zaklamp en lang licht 🙂 ). Voor de geïnteresseerden: we hebben ook geen walstroom-ingang: als we in de haven liggen, dan hebben we een verlengsnoer plus stekkerblok vanuit de keuken in de kajuit naar de walstroom en onze ijskast en ipad/iphone/muziekboxjes/etc. worden dan via dat verlengsnoer op 220 volt opgeladen…

Nu weten we dat ons electronisch circuit oud en zeer basic is (hetgeen we niet erg vinden), maar we willen wel met 1000% zekerheid de motor kunnen starten op de startaccu, dus zeker weten dát die ook oplaadt!! Paar foto’s van de electra ter verduidelijking oproep:

schakelpaneel IMAGE_78 IMAGE_77 IMAGE_76

Dus voordat we volgende week 3 weken weggaan met onze Pleyte, een expert ingeschakeld. Paar reacties gekregen en maandag 22 juli al Peer Touber langs op de haven om een offerte te maken.

Wat we sowieso al zagen was dat er een kabeltje losgetrild was en onder de motor los hing: dat zou vast het probleem zijn, maar goed: een afspraak tot reparatie en verder onderzoek gemaakt voor woensdag 24 juli 2013.

Los draadje bij de motor

In eerste instantie bleek dat de startaccu nog vol was en dat de accessoire-accu zoals we wisten, bijna leeg. Losse kabeltje opnieuw bevestigd en motor starten en het bleek dat er niet werd opgeladen. Wat was nu het probeem: ons is bij aankoop verteld dat we de sleutel na het starten moeten verwijderen omdat we verder van huis zouden zijn als we er tijdens het varen tegen aan zouden stoten en deze zou afbreken. FOUT, HELEMAAL FOUT ! Toen ik van Peer de sleutel erin moest laten, bleek dat er wél keurig werd opgeladen ! Verder was het belangrijk die sleutel erin te laten zodat de oliedruk van de motor constant gecontroleerd werd. Bij alarm: lampje rood en anders pas alarm als de motor defect zou zijn (10.000 euro verder van huis dan). Hmmmmmm……. vreemd dat we hier op deze manier al een heel seizoen mee gevaren hebben… Goede accu’s en geluk zei Peer :). Enfin, alles binnen in de boot gecontroleerd en alles deed het: ijskast, radio en verlichting…

http://www.peertouber.nl/
http://www.peertouber.nl/

Verder ook nog even de aansluitingen van de accu’s veranderd: van de zwaarste accu nu de accessoire-accu gemaakt en van de kleinere accu de startaccu (nog steeds ruim voldoende). Vanavond even de startaccu met de acculader volledig opladen en dan kan Anja weer de boot gaan volladen met fourage voor de vakantie met vertrek op 2 augustus as.

Dan vaart de eerste dag zus Erna met partner Hans mee !!! Sam, Franka en Niqee gaan dan naar het muziekfestival in Sziget en Sander op stage bij P&O Ferries.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *