Optuigen, hijsen en inrichten…

Studie vooraf

Zaterdag 20 april 2013 kwam Sam ons helpen met het optuigen van de vallen, het touwwerk, de blokken, de verstagingen, hijsen van de mast, bevestigen van de gaffel en de kluiverboom etc.etc. Gelukkig hadden we vóór het aftuigen overal foto’s van gemaakt en daar commentaar bijgeschreven en dat was beter, want anders zou het een best een puzzel zijn geweest!

optuigen: een puzzel

lijnenspel..

 

 

  de bokkepootaf. Hét spannende moment voor Anja: het hijsen van de mast: spannend, spannend! En ja hoor: tegen het einde valt de bokkepoot uit elkaar: gelukkig op niemand! Even spanning, Piek aan de liersensatie en stilte, want we verwachtten dat – net als de vorige keer bij het strijken – de mast met een knal neervalt…  Maar nee: op de vraag van Sam “wat nu”, roepen we unaniem: “door” en Anja kan snel de borgpen vastzetten……. Buikpijnmomenten! Tip van de buurman: even gaten boren in de bokkepoot en vastzetten met de kluiverboomschroeven en moeren! Gaan we zeker doen.

En ja hoor: na het bevestigen van de kluiverboom op naar het laatste loodje: het bevestigen van de gaffel met het grootzeil… OEPS: een blok/katrol vergeten te bevestigen aan de top van de mast die dient voor het hijsen van het grootzeil middels de kloten langs de mast……..:(:(:(:(:.

We willen de mast niet weer strijken, dus Sam moet de mast in om de blok te bevestigen :):

IMAGE_1168DDB0-28E4-41EA-8E55-E40D3BD0FE36

Passanten waren onder de indruk en zeiden dat we maar blij moesten zijn dat we zo’n jeugdig persoon aan boord hadden die dat nog kon :):)…. En JA: dat zijn we ook.

17.00 uur: wat ligt onze Pleyte er weer mooi bij hé: zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant (want daar óók helemaal klaar):

ze ligt er weer mooi bij

woonkamer/slaapkamers Pleyte

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *