Tussenstand zwaardenreparatie januari 2013

Stil geweest rond de Pleyte, maar achter de coulissen toch heel wat bezigheden. De zwaarden zijn, zoals eerder verteld, naar een professioneel timmerman gebracht ter reparatie, nadat Piek ze allebei helemaal kaal had geschuurd. Het had geen haast, maar inmiddels is er een tussenstand.

 

“De stalen randen bij beide zwaarden gedemonteerd. Bij één zwaard nieuwe eikenhouten delen in de randen gezet en bij beide zwaarden alle schroefgaten aangepakt. De schroefgaten is het meeste werk gebleken. Enkele schroeven kwamen er heel uit, maar de meeste braken door roest. Ook een aantal oude delen van schroeven die ooit afgebroken waren, moesten eruit. Omdat alles verroest was, is het hout eromheen aangetast… ook bij de hele schroeven door inwateren. Alle stukjes eruit en de gaten opgeboord (12-15 mm) tot vers hout en gevuld met epoxy en houten pluggen (eiken): in totaal 44 gaten. Het beslag en pennen in de zwaardkop gedemonteerd (de pennen zijn van RvS, maar de moeren niet en zaten vastgeroest, evenals de borgpennen). Ook onder de vierkante beschermplaatjes  zaten plakken roest, welke zijn verwijderd. Epoxy aangebracht. Stalen randen, beslag, pennen en beschermplaatjes gemonteerd. Stalen buisje voor ophangsysteem zwaarden aan boot vernieuwd.”

WP_000292Een flinke klus dus en het valt altijd meer tegen dan verwacht. Nu maar alles goed in één keer aan laten pakken, zodat de zwaarden er weer tientallen jaren tegen kunnen met normaal regulier onderhoud…..

14 april 2013 gaan alle boten weer het water in (we kunnen niet wáchten :)), maar vóór die tijd is er nog heel wat werk te verrichten:

wp_000325

 

 • zwaarden lakken (in de kantine van de winterhaven)
 • het boeisel (rand onder het potdeksel) krabben, anti-roest opbrengen, vullen, primeren en lakken
 • roest onderwaterschip en dek bijwerken en bijtippen
 • mast licht schuren en lakken
 • giek licht schuren en lakken
 • kluiver licht schuren en lakken
 • potdeksel schuren en lakken
 • bovenkant roer lakken
 • bovenwaterschip verven
 • gaatje vullen achterdek
 • onderwaterschip in de anti-fouling zetten
 • lassen anodes (doet de vader van Sander)
 • passende mal voor de bok maken (en lassen in de zomer voor de volgende winterstalling).
Vanaf half/eind maart mag er op de haven niet meer geschuurd worden omdat iederen dan aan het lakken en verven slaat, dus hopelijk krijgen we in februari/begin maart mooi weer zodat we al het schuurwerk kunnen afronden (lakken kan nl. in de zomerhaven ook nog).

Tot volgend jaar kan worden uitgesteld: teakvloeren herstellen daar waar nodig; houten bankjes schuren en lakken; lassen gaatje onder bankjes kuip; gaffel schuren en lakken….. en wat nog meer naar boven komt :(.

 

5 gedachten over “Tussenstand zwaardenreparatie januari 2013”

 1. jezus, ben ik blij dat wij een caravan hebben, maar jullie boot is prachtig en zeker als hij helemaal is opgeknapt, maar wel een hoop werk

  1. jaaa zuslief, maar dit werk hebben we uitbesteed hé, want té specialistisch en volgende jaren denken we dus minder werk te hebben…. hihihihiihih.
   Liefs !!

 2. Tipje: neem voor de aanschaf van een boot contact op met de adviseurs van “koopt nooit een boot”. Wij zijn voordelig (de courtage is een percentage van het niet uitgegeven bedrag) en dus gratis als je boten wens zo groot is dat hij de bak met gedoe in de praktijk aankan. En, als je dan toch een boot koopt heb je meteen een goed contact voor vaarles! Jullie zijn in ieder geval lekker bezig! Succes Ruud

  1. hahahahahaha….. dat contact voor vaarles hebben we nu ook al…. En we zullen jou ook komende of volgende zomer een keer bellen voor een dagje wadvaren…… groetjes !!!

   1. Ik lees weer een keer jullie proces en ook de reactie op mijn reactie, jullie pakken het in ieder geval grondig aan! Nu maar hopen dat het weer snel weer is om van al het klussen bij te komen en te genieten succes en groet! Ruud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *