Zwaard(en) reparatie

Tsja, nadat mijn mannetje afgelopen weekend (3-4 november 2012) in TWEE dagen tijd de zwaarden volledig kaal heeft geföhnd, gekrabd en geschuurd, blijkt dat er toch wel wat onderhoud aan een van deze schatjes is……

Gelukkig een mailtje naar Pim van Pimmerman met de vraag hoe en wat en blijkt dat hij het wel kan repareren (zie zijn commentaar op onze foto hier). Deze zwaarden willen we wél origineel gerepareerd hebben (want 32 jaar oud!) en niet zomaar gevuld, dus er moeten nieuwe stukken eikenhout in.

De achterkant en het andere zwaard zien er -na krabben en schuren- gelukkig goed uit, maar we brengen ze toch maar allebei voor de zekerheid naar de zwaarden-reparateur!

BY THE WAY: veel discussies online over hoe en wat deze kale zwaarden nu te behandelen: mijn timmerman adviseert een 2-componentenlak, maar iemand van het platbodemforum zegt weer dat “nadat hij de zwaarden helemaal kaal heeft gehaald, hij hardhoutolie(fenol) van Epifanes erop heeft gedaan. De lagen opgebouwd volgens specificaties van Epifanes, en het resultaat was prachtig mooi. Het voordeel van deze “lak” is dat het flexibel blijft. Na een bezoek aan een beurs en gesprek met Hydrant en Epifanes, kreeg hij het advies: Als ze niet kaal gaan, dan hardhout olie. Wanneer ze kaal gaan kiezen voor hardhout olie of 2 componenten lak. Hydrant adviseert 1 of 2C lak. Degene die zijn zwaarden echter ging repareren was niet enthousiast over 2C lakken. Hij vertelde dat je minder snel ziet dat er wat aan de hand is, wanneer er vocht onder de lak komt. 1C lak systemen laten dan los, 2C systemen blijven staan, omdat de laag zelf behoorlijk sterk is.

 Dus mensen: wat is wijsheid????????

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *