Naar de zwaardendokter 11.11.2012

Vandaag zijn beide – door Piek kaal geföhnde, gekrabde en geschuurde- zwaarden opgehaald door onze timmerman: Pimmerman.

Hij gaat (dat is écht werk voor ’n expert):

 • in de rand van het ene zwaard wat nieuwe stukken Europees eikenhout zetten (zie vorig blog);
 • de stalen randen van beide zwaarden afhalen en de rotte plekken door de schroeven repareren;
 • opnieuw de randen er terug opzetten met kit en  -dit keer- roestvrij stalen schroeven;
 • Tot slot gaat hij nieuwe stukken hout zetten in de ogen waar de ophaalmechanieken van de zwaarden doorheen lopen en daar stalen stukjes in maken.
 • We krijgen nog te horen of hij de zwaarden zélf in de 2-componentenlak zet (wat hij toch écht beter vindt, ondanks alle discussies online en in de haven).

Intussen liggen de startaccu en de lichtaccu (afwisselend iedere wintermaand 5 dagen aansluitend) aan de druppellader (een CTEK MXS 5.0: kado van Anja voor Piek’s 52e verjaardag!!)

En thuis hebben we ook nog zaken in onderhoud, zoals op dit moment de helmstok, die door Anja tig keer gelakt en door Piek tussendoor lichtjes geschuurd wordt.

Maar nu voor de rest van de middag: VERDER AAN DE SURPRISES EN GEDICHTEN VOOR SINTERKLAAS OVER 3 WEKEN MET ONS GEZIN !!! 🙂 …………………

4 gedachten over “Naar de zwaardendokter 11.11.2012”

 1. Ik ben heel benieuwd naar het eind resultaat!
  Wij moeten maar eens gaan plannen hoe we onze nieuwe zwaarden van Slochteren in Dordt gaan krijgen…

  Ben trouwens ook benieuwd naar de uiteindelijke lak keuze, en de motivatie daar achter. mede voor ons vervolgplan en mijn nog steeds gemengde gevoelens rond dat punt. Maarja, 1 componenten fennol olie lak en 2 componenten lak mengen schijnt nooit handig te zijn.

  Beide varianten heb ik in het algeemeen goede ervaring mee, alleen 2 componenten op zwaarden heb ik nog nooit gedaan.
  Onze zwaarden dokter is principieel tegen 2 componenten lak (oude stempel?). Voor de mast en kluiverboom heeft hij het sterk afgeraden, helaas was ik al begonnen. Resultaat was verbluffend 😛

  1. Tsja Ferry, veel discussies, maar ik ga in deze mijn timmerman volgen, ik citeer: “Twee componenten lak is in dit geval beter omdat er gerepareerd is en het zwaard beter beschermt tegen het werken als er stukken zijn ingezet. Anders zou ik de reparatie met kit moeten doen en ik gebruik liever epoxy. Sterker en waterdicht.
   Wat betreft vocht onder de lak; dat kan je altijd zien. De lak of het hout verkleurd, ook bij twee componenten.Het zwaard kan natuurlijk altijd beschadigen en ook bij twee componenten kan er een stukje afgaan, maar dat hoort er nou eenmaal bij. Het is gewoon sterker en het hout blijft stabieler, wat bij een onderdeel als een zwaard dat veel in het water ligt en is gerepareerd wel zo prettig is. Een goede hanteerbare twee componentenlak is die van De IJssel”. Mast, kluiverboom en helmstok lak ik trouwens met 1-componentenlak!

 2. Ik heb ook sterk het idee om 2 componenten lak toe te passen.
  Ik sta ook volledig achter het idee dat je vocht eronder altijd ziet.
  Het spul van de IJssel hebben wij gebruikt voor naamborden, mast, giek en kluiverboom. Prima te verwerken, mooi resultaat. Wellicht gaan we dit ook gebruiken op de zwaarden en de luiken.

  1. Bedankt en wij nemen het advies van onze scheepsdokter ook aan: tweecomponenten… Pas over paar weken, want ze liggen nu nog steeds daar ter reparatie (’n grote, dus dan kunnen ze weer dik 30 jaar mee hihihi).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *