Het winterwerk gaat beginnen :(:(

Zo, nog 3 weekjes en dan gaat onze boot uit het water – jammergenoeg. Dat vereist een strikt schema, want voor die tijd moet alles eruit (zoals servies, kleding, beddengoed, boeken, kussens, gordijntjes, voorraad, etc.) maar meer nog: alles moet winterklaar gemaakt worden en daarna moet begonnen worden met het winter-onderhoud van het schip. Van de vorige eigenaar kregen we gelukkig wat tips:

 • Mast plat en naar voren schuiven, op drie punten ondersteunen met een stootwil of een balkje op de mastkoker en de lier.
 • De verstaging eraf en voorin de boot opslaan. Alle vallen en schoten naar huis en controleren op doorschavielen want waar ze door een blok gaan ontstaan zwakke plekken. Truc: de grootzeil-vallen zijn lang genoeg zodat er wel een stuk af kan; je verplaatst het ingesplitste oog en daarmee het belaste punt. Je kunt een val ook omdraaien; begin wordt eind. De fokkeval heb ik te kort gekocht, daarom is die verlengd. Er is dus van alles mogelijk.
 • De motor kreeg een beurt van een monteur (filters, olie,enz.). Water uit het koelsysteem en antivries erin. Dit kan op de wal. De brandstoftank moet vol zijn vanwege condensatie. De accu’s moeten vorstvrij bewaard worden en af en toe aan een druppel-lader, dan gaan ze langer mee. Motor-ruimte goed droogmaken.
 • De zwaarden hoeven er niet per se af, maar als je ze wilt schuren en lakken kan dat ’s winters thuis. Hetzelfde geldt voor het roer maar daar kun je aan de boot natuurlijk beter bij. De splitpen van het roer moet misschien vernieuwd worden. De banken moeten vooral goed in de lak, die wateren snel in omdat ze plat liggen. De kussens en de boeken eruit vanwege vocht.
 • Als de boot buiten lag gingen er twee lagen dik plastic overheen. Met de kop naar het westen kan de achterkant een beetje open blijven voor ventilatie.
 • Aandachtspunten zijn altijd beschadigingen aan de romp. Die moet je vóór de winter behandelen anders roest het, wat het natuurlijk toch wel doet. Roest en tijdgebrek waren bij mij altijd goede bondgenoten.
 • Het onderwaterschip is door mijn dochter in maart dik in de antifouling gezet, de eventuele aangroei kun je er met hoge druk afspuiten. (Doe dat nooit met het teakdek, je spuit het zachte hout eruit!) Niet overdrijven.
Ook van vriend Uuk kregen we wat tips:
 • Alles waar ‘het weer’ in kan komen verwijderen. 
 • Tank opvullen tegen condensatie. 
 • Watertank aftappen tegen bevriezing. Eventueel ‘non toxic’ antivries in watersysteem en plee/vuilwatersysteem doen, indien aanwezig.
 • Accu’s via masterswitch ontkoppelen. Antivries in koelsysteem motor. 
 • ANWB heeft checklist voor winterklaar maken.
Heel erg fijn zulke tips, maar het vergt wel werk en tijd. Inmiddels heb ik wel al geregeld dat ik de zwaarden in het lashok van de winterstalling van onze jachthaven de Zeemeermin mag schuren en ze mag lakken in de kantine!!! Fijn en uhm: schuren doet Piek en lakken ik 🙂 :). Daarnaast halen we ook te lakken dingen naar huis, zoals nu het houten plankje waar de mast en de giek in de winter op rusten: dat moest nodig geschuurd (door Piek) en gelakt (door mij) worden. Gelukkig hebben we op de 2e verdieping van ons huis nog mijn knutselkamer (waar ik ook mozaiek) waar dat kan gebeuren. En ja hoor: vandaag de eerste laklaag (van de 6 lagen) erop!!