Vakantie deel 3 (17-24 augustus 2012)

Vrijdag 17 augustus 2012: Weesp-Lelystad (Deko Marina): 22 mijl

Anja net terug (de 15e augustus) van een fantastische reis van 2 weken met Niqee naar Los Angeles en New York (zie Facebook) en na de 22e verjaardag van zoonlief Sam gevierd te hebben (ook op de 15e), was het tijd voor het laatste deel van vakantie deel 3 van Anja en Piek: nog even 10 dagen weg met de Pleyte.

Om 09.00 uur weer de gebruikelijke route van de Weesper brug, de spoorbrug in Weesp, de A1-brug in Muiden en tot slot de Groote Zeesluis van Muiden. Op weg naar Lelystad, want daar komen oude vrienden aan boord om de Pleyte te bewonderen en een dagje mee te zeilen. Het schijnt een tropisch warm weekend te worden.

Heerlijk zeilwindje en helemaal naar Lelystad gezeild, lekker weer ook. Alle manoeuvres gingen goed, behalve in de Houtribsluis. Anja ligt vóór vast, maar Piek gooit 2 keer de landvast verkeerd om achter ook aan te leggen en de achterkant van de boot komt steeds schuiner te liggen in de sluis, waardoor de kade nog moeilijker te bereiken wordt. Anja klimt op de kade (met een lekkere schaafwond op haar knie als gevolg) en na weer twee foutworpen liggen we dan vast… Toch voortaan maar de kortere landvasten gebruiken voor dit soort acties en de lange, nieuw aangeschafte landvasten van 15 meter voor o.a. springen en vastleggen achterkant in boxen. En uhm…. misschien ook meer oefenen met lasso werpen :).

Weer een heerlijk rustig plekje in de Deko Marina en borrelen aan ons nieuwe tafeltje. Piek heeft nog het fotolijstje van onze lieve bloedjes van kinderen opgehangen en naar de accu gekeken. Heerlijke salade en pasta carbonara gegeten en redelijk op tijd naar bed. Vandaag zo’n 26 graden met veel grijze wolken, wel bikiniweer.

Zaterdag 18 augustus 2012: Lelystad-Enkhuizen (Compagnieshaven)

Anja door jetlag al om 06.30 uur op. Rond 10.30 uur komen Ellen en Radboud: vrienden die we al zo’n 20 jaar kennen. Ze hadden de Pleyte nog nooit live gezien, alleen op foto’s en ze varen lekker een dagje mee. Het is een tropische dag, maar de wind laat zich helaas niet zien. Wel de zeilen gehesen, maar na een tijdje toch maar weer ingehaald vanwege geen wind. Wel nog lekker gezwommen.

In de haven een zonne-zeiltje over de kuip gespannen en lekker aan de borrel. ’s Avonds in Enkhuizen allemaal een pannetje mosselen. Supergezellige dag gehad. Radboud en Ellen naar station gebracht en wij nog lekker in de kuip gezeten. Vandaag zo’n 30 graden en onbewolkt.

Zondag 19 augustus 2012: Enkhuizen-Volendam (nieuwe haven)

Heerlijk uitgeslapen en Anja had een lekker ontbijtje met gebakken ei voor Piek gemaakt, die altijd het langst uitslaapt van de twee. Rond 12.00 uur vertrek. Bijna weer geen wind, dus op motor. Na zo’n 2 uur hoort Anja het vermogen van de motor ineens teruglopen en ploff….hij valt uit. Diesel op…..

Gelukkig hebben we in het motorruim 3 gevulde 10-litertankjes staan, maar het is niet zo goed voor de motor, die na 3 starten ook weer afslaat. Gelukkig bljjft ie het de 4e keer doen, maar dit voortaan niet meer laten gebeuren. Nog even een paar duiken, want nog steeds heerlijk weer en rond half 5 leggen we aan in Volendam met een keurige manoeuvre.Even een hapje en een drankje en daarna met de bus naar Amsterdam CS (maar 30 minuten) en met trein naar huis. 

Anja was zo lief om te beloven Sam en Franka zondag op maandag naar Schiphol te brengen, want zij vlogen om 05.00 uur naar Corfu. Ook zou Niqee die dag terugkomen van haar optreden met “Piece” op Lowlands en haar moesten nog de reispapieren gegeven worden voor haar vertrek naar Rome met Sander, ook op maandag (09.30). Poezen waren er blij mee. Vandaag zo’n 35 graden en onbewolkt.

Maandag 20 augustus 2012: Weesp-Volendam-Enkhuizen: 18 mijl

Iedereen weggebracht en uitgezwaaid, Piek wat boodschapjes gehaald, rond 09.00 weer met trein en bus terug naar haven Volendam. Het oorspronkelijke plan was om naar Hoorn te gaan, maar de wind stond goed (Bft. 3), dus planning aangepast en heerlijk doorgezeild naar Enkhuizen. Tuurlijk weer aan de borrel en lekker een biefstukje met salade en stokbrood gegeten. Vroeg naar bed want de nacht ervoor weinig geslapen (immers al om 02.00 uur met Sam en Franka in de auto en opstaan met Niqee en Sander om 06.30). Vandaag zo’n 26 graden en onbewolkt.

Dinsdag 21 augustus 2012: Enkhuizen-Medemblik (10 mijl)

Anja rond 08.30 op en boodschapjes gaan doen. Heerlijk krantjes en ontbeten in de kuip. Wat bewolkter dan de vorige dagen, maar nog steeds lekker warm. Rond 10.30 op weg en Piek ging -op advies van Anja- de boot poetsen. Toen het bovendek klaar was, verloor hij de putsemmer…… Toeval? Slechts uitstel, want vanmiddag wordt er een nieuwe gekocht :):).

Bijna geen wind , maar wel een grootzeil erbij. Een uurtje zonder motor, maar toch maar weer de motor erbij. Beetje bewolkt en heiiig, maar veel zon en zo’n 26 graden… In de haven werd ons een plekje tussen 2 steigers aan de kade toegewezen. Ff spannend, maar weer prima manoeuvre. Lekker aan de wijn en ff door het stadje gelopen. Emmer gekocht en uitleg gekregen over splitsen van lijnen. Anja de priem gekocht en zij ’s avonds in de nieuwe landvasten een mooie lus gesplitst. Piek gehaktballetjes met saté en salade gemaakt en Anja patat gehaald om de hoek. Supergezellig.

Woensdag 22 augustus 2012: Medemblik-Hoorn

Meer wind voorspeld. Rond 09.30 uur door de brug en met een lekker windje weg (Bft. 4). Al snel een rif in het grootzeil en de fok gezet en toch maar de reddingsvesten aan. Nog steeds zonnig en heerlijk weer. Na 2 uurtjes of zo nam de wind toe naar 5/6 en vond Anja het wat minder worden.

Toch doorzeilen, maar de route was alleen opkruisen tegen de wind in, dus schoot niet echt op en rond 15.30 uur heeft Anja het gehad. Ook het servies in het kastje geeft er de brui aan, want valt kapot.

Met de motor nog 2 uur opbeuken tegen windkracht 6 en flinke golven naar Hoorn. Rond 18.00 uur meren we in Hoorn aan, na wachten op de meldsteiger wegens etenstijd.

Borrelen en dorpje in gelopen om superlekker te eten in een Tapas-restaurant.

Donderdag 23 augustus 2012: Hoorn-Almere Haven

Heerlijk windje en weertje…… Om 11.00 uur weg en tot 17 15 uur in de zon tot voor de haven van Almere gezeild met een lekker windje van Bft. 3-4. Anja op voordek liggen zonnen….. Heerlijk saté’tjes met saus en knoflook en salade… Wat willen we nog meer……

Piek zegt dat ik dronken ben, maar kijk naar deze foto met kruidenboter op zijn hoofd en oordeel zelf!!!!

Vrijdag 24 augustus 2012: Almere-Weesp

Eigenlijk zouden we vandaag in Volendam gaan liggen, zodat onze vrienden Frank en Mirjan op zaterdag mee zouden varen, maar de voorspellingen voor zaterdag waren te slecht (windkracht 6/7, onweer en regen), zodat we vrijdag al naar onze thuishaven zijn gegaan. We zouden vrijdag sowieso al ff op en neer naar huis gaan om Sander en Niqee welkom thuis te heten na hun reis naar Rome. Heerlijke douches hier in Marina Muiderzand Almere. Anja nog even bij George Kniest langs en een hevelaar voor de diesel gekocht.

Alle foto’s :

Eén gedachte over “Vakantie deel 3 (17-24 augustus 2012)”

  1. 1 Ik zie het al, zo goed als klaar voor de Waddeneilanden volgend jaar! Wel eerst nog een avondje Hilde & Uuk in Haarlem voor een praktisch onderricht wad varen.. 2 Let wel op het IJsselmeer kan het erger spoken dan op het Wad. Dus altijd vooraf weerbericht checken. 3 Diesel op echt voorkomen! In ergste geval is het nodig de verstuivers te ontluchten. 4 Als Piek kruidenboter opheeft is Anja echt dronken. Uuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *