Vakantie deel 1 (19 en 20 juli 2012)

 

Afgelopen dinsdag zijn Sam en Piek weer heelhuids teruggekomen van een geweldige 9-daagse hikingtrip in Noorwegen. Dit is het 2e jaar dat ze dit doen (2011 Schotland) en ze nemen eten voor de hele periode mee, een waterfilter, tent, etc. en kompas mee, zodat ze totaal zelfvoorzienend zijn en wild kunnen kamperen.

 

 

Ze hebben het fantastisch gehad, zwaar klimmen, koud, sneeuw, gletsjers, ravijnen, maar overweldigend mooi. Zie hier bijv. een foto van een van hun kampeer-plekjes.

 

 

 

Vandaag, donderdag 19 juli 2012 begint de -weliswaar onderbroken – eerste korte vakantie van Anja en Piek met de Pleyte. We moesten de brug in Weesp van 9.00 uur hebben en de spoorbrug van 9.30 en de A1-brug in Muiden van 10.30 uur. 8 uur zouden we lopend naar de haven gaan, maar helaas: wekker verkeerd gezet en 10 voor 8 schrikken we op… Als een speer alles ingepakt en 10 over 8 weg… Eerste perfecte wegvaarmanoeuvre uit onze thuishaven en op weg naar de Randmeren. Net voor de A1-brug in Muiden hoor ik Piek vloeken: “shit, de motor valt uit en gaat niet meer aan”. Ik schrik, want dat scenario is altijd mijn worst nightmare in het buitenland.. Maar kop erbij, want we waren bijna bij de steiger waar je moet wachten op de brugbediening aan de kant van de Lange Muiderweg. Op de vaart die we nog hadden, gestuurd en snel aangelegd. Pfffffff, wat een opluchting: vast!!! Hadden er niet aan moeten denken wat er was gebeurd als de motor op een ander moment was uitgevallen… Volkomen stuurloos word je dan.

Brrrrr. Maar goed, we lagen vast en nu uitzoeken wat er aan de hand was. Het eerste denken we aan Reijer, vader van Sander (vriendje Niqee). Wij gebeld voor advies, maar Piek wist het al… Zijn fout: in de haast om weg te komen en op tijd bij de brug te zijn ‘vergeten de waterinlaat van de koeling van de motor open te zetten’ en volgens Reijer is dan 9 van de 10 keer het pompje van de koeling kapot…. Piek telefonisch geïnstrueerd hoe pompje eruit te halen. Toen die eruit was, leek deze ons niet kapot, dus weer teruggeplaatst en op dat moment belde Reijer dat hij met Annemieke bij Weesp was op weg naar de Maxis. 

 

Probleempje echter: vanaf de schutplaats bij de brug, kon je zonder bijboot (die we niet hebben: toch iets aanschaffen, zo zie je maar!) niet bij de kant komen. Heel gelukkig lag er aan de kant een man met een motorboot die wel een bijboot had, dus daarmee konden we de  5 meter naar de kant steeds overbruggen en kon Reijer ook aan boord komen….

Reijer nam meteen het heft in handen en na wat uitzoeken en toch weer de pomp loshalen, bleek die volgens hem kapot te zijn. Anja en Annemieke gezellig koffie gedronken in de kajuit en Piek en Reijer snel met hun auto naar watersportwinkel en om 12.30 was alles weer ingebouwd en kwam er weer koelwater uit de uitlaat….. Mijn HELD!!!!!

Wat een gedoe en gestress, maar wat een lesson to be learned :):). Omdat het weer steeds slechter zou worden en we de volgende brugbediening van 12.30 uur hadden gemist besloten we een stukje terug de Vecht op te gaan en zelfs niet de avondbediening van 19.30 uur te doen, want beetje onzin om nu betaald een nachtje in Muiden te gaan liggen, mocht er al plaats zijn.

Lekker al om half 3 aan de borrel en een kleine salade gegeten. Wat aangerommeld, bordje Vossenhol opgehangen etc.etc. Krantje lezen en lekker de pasta carbonara met salade klaargemaakt die Anja had meegenomen (zo zie je maar: die les kennen we van zeilen in het buitenland, altijd een noodmaaltijd bij je hebben!).

Morgenvroeg om 10.30 de A1-brug en de sluis door en dan de randmeren op. Na morgen begint de zomer, dus….. Vrijdagavond laten we de boot ergens 2 nachtjes in een haven liggen, want we moeten dan naar huis voor het feest op zaterdag van Piek’s moeder die 90 wordt en op zondag gaan we met z’n 6-en door naar mijn moeder om haar 90e verjaardag te “vieren”. Al naar gelang hoe laat we dan thuis zijn, gaan we terug naar de boot om dan de rest van de week verder te zeilen……

Vrijdag 20 juli 2012

Lekker uigeslapen en rond 09.30 uur opnieuw naar de wachtplaats bij de A1-brug Muiden. Na ons kwamen nog 2 zeilboten aanleggen om richting sluis te gaan. En wat Anja al verwacht had, die hielden zich bij het openen niet aan de etiquette van het brugverkeer en kropen snel voor met een lachje van, ach ja, we passen straks toch wel met z’n allen in de sluis. En nee hoor: wij moesten in Muiden een snelle aanlegmanoeuvre doen nét voor de sluis, want voor ons ging het licht op rood. Tsjaaaa….. en dan komt tot Piek’s lichte irritatie Anja’s rechtvaardigheidsgevoel naar boven en die liep dus even naar de sluis om de 4 mannen van die 2 boten even her op te voeden (je bent pedagoog of je bent het niet, toch? 🙂 ).

Maar dan is het bij haar ook over (een keurige, nette, beleefde confrontatie), dus soepeltjes bij de volgende ronde de sluis in waarbij alle boten erin gepropt werden. Eindelijk: om kwart voor 12 voeren we het Markermeer op. Het waaide lekker, niet te hard, niet te hard: Bft 3-4 en hup de zeilen op. Omdat de weersvoorspelling voor volgende week mooi is, besloten we niet de Randmeren op te gaan, maar het Markermeer.

Paar uur heerlijk gezeild, zonnetje brak door en dan is het genieten. Na wat overleg over waar de boot 3 nachten te gaan leggen (variërend van Uitdam, Lelystad, oude haven Volendam) uiteindelijk aangemeerd in Marina Volendam in box C28 (Piek moet nog leren terugtellen van 32…31..30…29 en dan komt ? hahahahah 🙂 ).

 

Nog een lekkere borrel gedronken in het zonnetje, alles klaargemaakt voor vertrek en met de bus van Volendam naar Amsterdam CS (half uurtje) en rond 20.30 uur weer terug in Weesp.

Wordt vervolgd zondagavond 22 juli……….

 Meer leuke foto’s:

 

 

Eén gedachte over “Vakantie deel 1 (19 en 20 juli 2012)”

  1. Behoorlijk gepokt en gemazeld lees ik inmiddels. Zelf heb ik een checklist(tje) gemaakt nadat ik een keer was weggevaren met de walstroom nog verbonden. Ook nooit meer doen! Veel plezier allen, het mooie weer komt er eindelijk aan.
    Groet, H&U.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *